Page 10 - A prop de tu
P. 10
ALIMENTACIÓ
“Superaliments” Quim Llombart
són reals o un mite més?
L’espelta, les llavors de chía, l’oli de coco, el te de maca, l’espirulina, i la quinoa
entre d’altres són, des de fa ja un temps, catalogats com a “superaliments”.
Se’ls atribueix suposades propietats beneficioses o fins i tot miraculoses com baixar
de pes dràsticament o curar malalties només pel fet d’afegir-los a la nostra dieta.
Però que tant cert es això?
questa catalogació de “superali- dustrias de la alimentación y bebidas) a la desinformació proporcionada per
Ament” és més aviat creada per el també assegura que el terme “supera- els que s’aprofiten de mitjos estudis i
màrqueting que la comunitat científica. liment” no es un terme científic sinó que mitges veritats.
es un nom donat per experts en màr-
Així científics i nutricionistes asseguren queting. Si alguna cosa sembla massa merave-
que ningun aliment per si sol pot ser llosa com per ser real, probablement no
un “superaliment” ja que cada aliment La industria alimentària te la major res- ho sigui.
te les seves propietats úniques, que tin- ponsabilitat ja que amb aquest tipus de
dran alts valors nutricionals en un àm- màrqueting crea necessitats en el con- Els productes miraculosos solen ser el
bit i carències en uns altres. sumidor que realment no te. intent de vendre’ns alguna cosa a través
del engany i no ens fa falta consumir
Respecte els efectes que se’ls atribueix, Al ser un producte nou, desconegut, aliments que venen des de l’altre pun-
en la majoria de casos no hi ha ningu- exòtic i amb un valor nutricional dife- ta del món tenint en compte la riquesa
na evidencia científica per recolzar-ho i renciat, el consumidor pensa que al afe-
la majoria d’estudis els quals afirmen gir aquets aliments podran compensar nutricional dels aliments de temporada
aquets efectes solen ser dades donades els mals hàbits alimentaris però real- i proximitat.
per la mateixa empresa que produeix el ment no es així.
producte en qüestió per així donar més
credibilitat. El que s’ha de fer realment és alimen-
tar-se de forma saludable i equilibrada
Això no vol dir que no es puguin afegir per tenir un aport de nutrients adequat.
a la dieta, al contrari, aquests ens dona-
ran més varietat, però indubtablement La desinformació es molt perillosa i ens
no hi ha cap aliment que sigui com una pot fer vulnerables i generar descon-
píndola màgica. fiança amb la nostra alimentació tra-
dicional, a més, la inquietud sobre els
La FIAB (Federación española de in- problemes de salut ens fan susceptibles
10 A prop de tu | Num. # 36/37