Page 10 - A prop de tu
P. 10

ALIMENTACIÓ

       “Superaliments”                                                           Quim Llombart

                                      són reals o un mite més?
       L’espelta, les llavors de chía, l’oli de coco, el te de maca, l’espirulina, i la quinoa
       entre d’altres són, des de fa ja un temps, catalogats com a “superaliments”.
       Se’ls atribueix suposades propietats beneficioses o fins i tot miraculoses com baixar
       de pes dràsticament o curar malalties només pel fet d’afegir-los a la nostra dieta.
       Però que tant cert es això?
         questa catalogació de “superali-  dustrias de la alimentación y bebidas)   a la desinformació proporcionada per
       Ament”  és  més  aviat  creada  per el   també assegura que el terme “supera-  els que s’aprofiten de  mitjos estudis i
       màrqueting que la comunitat científica.   liment” no es un terme científic sinó que   mitges veritats.
                                    es un nom donat per experts en màr-
       Així científics i nutricionistes asseguren   queting.     Si alguna cosa sembla massa merave-
       que ningun aliment per si sol pot ser                     llosa com per ser real, probablement no
       un “superaliment” ja que cada aliment   La industria alimentària te la major res-  ho sigui.
       te les seves propietats úniques, que tin-  ponsabilitat ja que amb aquest tipus de
       dran alts valors nutricionals en un àm-  màrqueting crea necessitats en el con-  Els productes miraculosos solen ser el
       bit i carències en uns altres.   sumidor que realment no te.   intent de vendre’ns alguna cosa a través
                                                                 del engany i no ens fa falta consumir
       Respecte els efectes que se’ls atribueix,   Al ser un producte nou, desconegut,   aliments que venen des de l’altre pun-
       en la majoria de casos no hi ha ningu-  exòtic i amb un valor nutricional dife-  ta del món tenint en compte la riquesa
       na evidencia científica per recolzar-ho i   renciat, el consumidor pensa que al afe-
       la  majoria  d’estudis  els  quals  afirmen   gir aquets aliments podran compensar   nutricional dels aliments de temporada
       aquets efectes solen ser dades donades   els mals hàbits alimentaris però real-  i proximitat.
       per la mateixa empresa que produeix el   ment no es així.
       producte en qüestió per així donar més
       credibilitat.                El que s’ha de fer realment és alimen-
                                    tar-se de forma saludable i equilibrada
       Això no vol dir que no es puguin afegir   per tenir un aport de nutrients adequat.
       a la dieta, al contrari, aquests ens dona-
       ran més varietat, però indubtablement   La desinformació es molt perillosa i ens
       no hi ha cap aliment que sigui com una   pot fer vulnerables i generar descon-
       píndola màgica.              fiança  amb  la  nostra  alimentació  tra-
                                    dicional, a més, la inquietud sobre els
       La  FIAB (Federación  española  de  in-  problemes de salut ens fan susceptibles






























    10  A prop de tu | Num. # 36/37
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15