Page 11 - A prop de tu
P. 11

VIATJA PEL MÓN

                                                                                 Francesc Bonilla
                                      Escapada a la Conca de Barberà

                                     Cruïlla de cultura i camins entre Tarragona, Lleida i Barcelona,
                                     les terres del nord de Tarragona ens ofereixen una gran diversi-
                                     tat en un espai molt reduït, La Conca de Barberà es troba entre
                                     el mar i la muntanya, via de pas i gresol de cultures.

          abitada des de la prehistòria, tro-  Coloma de Queralt, on un autèntic
       Hbarem mostres interessants de   trobador ens cantarà en llatí, grego-
       pintures rupestres a Montblanc (pa-  rià o en sefardita, recorrent les pla-
       trimoni de la humanitat) o les coves   cetes  i  carrerons,  el  nostre  trobador
       d'Esplugues de Francolí són innom-  ens acompanyarà per la Vila Closa, el
       brables les visites interessants que   Castell i la plaça Major.
       ens ofereix aquesta petita comarca,
       l'allotjament bàsicament serà en ca-  És possible, que amb tanta emoció,
       ses rurals que ens proporcionaran   necessitem un descans i res millor que
       una  proximitat  amb  la  natura,  però   acostar-nos al balneari de Vallfogo-
       una gran varietat en patrimoni cultu-  na de Riucorb o bé conèixer la figura
       ral i patrimonial.           del Rector de Vallfogona, un clergue   matge, cargols, receptes com el bacallà
                                    poeta  molt àcid en els seus escrits,
       Continuem  en  la  nostra  línia imagi-  clara compte ens deixen els escrits en   amb carbassó o les carxofes amb pernil,
       nària en el temps amb les nostres vi-  plaques, on podrem llegir petits frag-  assaborirem unes Coques de Montblanc,
       sites, La ruta del Cister que vertebrés   ments.          una coca amb Conill rostit i picat amb
       la nostra escapada, la visita del Mo-                     base de tomàquet i ceba, olives picades,
       nestir de Poblet, un cenobi del segle   Continuem  la nostra línia en el temps   nous i farigola, Nyam! Un dolç típic com
       XII, panteó reial de la Corona d'Aragó   seguint ara les empremtes del moder-  els montblanquins, (descobreix-los i ens
       serà un bon començament, per conti-  nisme, un estil que donava resposta   expliques ....)
       nuar el dia amb la visita a Montblanc,   a  la  necessitat  d'adaptar-se al  segle   Altres productes recomanat són el for-
       vila medieval emmurallada amb unes   XX,  apropant la  modernitat  al dia a   matge de cabra de L'Albio i els vins amb
       vistes impressionants des dels seus   dia, L´estil  te com a gran Mestre a   DO.
       torrasses, no deixeu escapar la visita   Cèsar Martinell dissenyador d´alguns
       a la Basílica de Santa Maria la Major,   dels cellers de vi i cava que, en forma   Curiositats
       passejar pel barri jueu o gaudir de les   de cooperatives  avui en dia treballen
       seves  festes  dedicades  a  la  Llegenda   a ple rendiment, van ser declarades   Després de la greu crisi de la fil·lo-
       de Sant Jordi, altres pobles medievals   per la Generalitat de Catalunya com   xera Conca va ser pionera en l'agru-
       com: Conesa, Forès, Solivella, Santa   a Bé Cultural d'Interès Nacional. Po-  pació de pagesos en  cooperatives
                                    dem  arrodonir  el  cap  de  setmana
                                    passejant per les vinyes, fer activitats   construint  cavas d´estil modernis-
                                    senderisme o cicloturisme, o caminar   ta, molt afamades i conegudes com
                                    pels espais protegits com ara el Pa-  “catedrals del vi”.
                                    ratge Natural de Poblet, les munta-
                                    nyes de Prades, el Tossal Gros .....  Vimbodí, aquesta població és una de
                                                                 les poques que conserva un toponim
                                       Gastronomia               sarrai.

                                    La gastronomia de la comarca és bàsica-  El xipella és el nom donat a la parla
                                    ment del seu entorn, caça, castanyes, for-  típica de la zona.
















                                                                    A prop de tu | Juliol/Agost 2019  11
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16